Kümme

Nädala lõpus oli sünnipäeva pidu. Mingis mõtes ei midagi erilist… kümne aastane… pole veel teismeline aga natuke nagu vanust on. See meie X-tee ma mõtlen.Oli see siis kusagil 2001 aasta detsembris, kui X-tee oma esimeses versioonis esimesi sõnumeid jooksutas. Isiklik kokkupuude oli muidugi mul mõned aastad hiljem.

Sünnipäeval räägiti, mis on tehtud, mis teoksil ja mida tulevik toob… kuulates targade meeste jutte jäin isegi mõtlema (vahelduseks), et mis võiks veel tulla või mis on oluline.

Esimene mõte viis sinna, millest rääkisid Priit ja Eero. X-tee kaudu pakutakse ohtralt teenuseid (poolteist tuhat – suurusjärk), kuid nende kvaliteet ja kasutegur on äärmiselt erinevad. Üks asi on, et lahendused on dokumenteeritud pigem ebakvaliteetselt. Teine ja hoopis tõsisem asi aga see, et sisuliselt on mõned teenused ühe väga spetsiifilise lahenduse ja osapoolte tarvis tehtud… ja on teised, mis on siis nö head SOA lahendused. Kuidas teha nii, et neid teisi oleks ikkagi enamus ja sealhulgas ka hästi dokumenteeritud. Ma vist tean, mis siin rohuks oleks…

Teisena läksid mõtted sinna suunda, et kes on kasutajad? Kas süsteemid, mis omavahel suhtlevad või hoopis inimesed. Kui süsteemid, siis rääkides X-tee’st tuleks kõik nö kasutajaga seotud teema kõrvale jätta ja rääkida rangelt A2A lahendustest adapterserverite vahel SOA kontekstis näiteks. Kui kasutajad on aga inimesed… siis tuleks X-tee’ga liikuda sinna suunda, kuhu liiguvad inimesed… inimesed ja nende tehnoloogiaga kokku puutumine ronib üha mobiilsematesse seadmetesse (rüperaal, netbook’id, tahvelarvutid, nutitelefonid) ja siis võiks küsida: miks ei võiks turvaserver olla SIM-kaardi sees? (SIM selle pärast, et tablet’itele ja telefonidele ID-kaarti selgeks õpetada on lihtsalt ebamugav).

Sünnipäeva juttusid kuulates jäi mulje, et inimesed on hakanud mõtlema juba ühes suunas ja teatav stabiliseerumise periood on käimas, hoolimata viienda versiooni uuendustest – põhimõtted on samad… kas see tähendab, et varsti on oodata mingit suuremat hüpet? Paradigma vahetus… loodetavasti siduriga.

PS. Ma ei saa juba aastaid aru, miks sellel pildil on “kasutajad” all ja “purgid” üleval… tavaliselt joonistatakse ikka inimesed üles ja purgid alla.

Trackback URI | Sõnavõttude RSS

Kirjuta vastus